Home
  |   Scheme electronice   |   Circuite audio   |   Diverse   |   Linkuri   |   Catalog   |   Manuale   |   Cărți   |      


Filtre pentru incinte acustice (boxe)

        Atunci cand se doreste realizarea unor incinte acustice de calitate se recomanda folosirea unor filtre de separare a frecventelor de redare, astfel ca difuzoarele sa functioneze in regim optim acolo unde pot oferi un raspuns optim, eliminandu-se portiunile de redare nedorite, acolo unde difuzorul nu ofera calitate, ci "deseuri" sonore. Schema filtrului se poate vedea jos:

Schema filtru boxe

        Condensatoarele folosite sunt preferabil de tip bloc, cu foita parafinata ca izolator, sau in lipsa, cu rezultate destul de bune, capacitoare electrolitice, legate cate doua in serie, ca in figura de mai jos, care le permite functionarea in curent alternativ de audiofrecventa.

Dimensiunile carcasei bobinelor si modul de legare a condensatoarelor electrolitice pentru a obtine echivalenta unui condensator nepolarizat


        Se vor prefera capacitoare la o tensiune de cel putin 12V, preferabil la 25 sau 35V, de asemenea capacitoare electrolitice cu tensiune de functionare mult mai mare, recuperate de la aparatura cu tuburi. In toate aceste cazuri, se va izola corpul condensatoarelor, pentru a nu atinge alte portiuni din montajul filtrelor audio.

        Valoarea capacitoarelor depinde de impedanta difuzoarelor folosite. Astfel, daca difuzorul pentru basi are o impedanta de 4 ohmi, C1 si C2 se recomanda a avea 40...60 microfarazi; iar C3 in jurul a 10 microfarazi. Pentru un difuzor cu basi cu impedanta de 8 ohmi, valorile pentru C1 si C2 scad la 20...25 microfarazi; iar C3 poate avea 4...6 microfarazi. In sfarsit, pentru un difuzor cu impedanta de 12...16 ohmi, primele doua capacitoare au valoarea redusa doar la 8...12 microfarazi, iar capacitorul pentru difuzorul de inalte, de 2...3 microfarazi.

        Asa cum se stie, trebuie folosite, de exemplu, doua condensatoare electrolitice de 20 microfarazi inseriate, pentru obtinerea unui condensator nepolarizabil de 10 microfarazi. In toate aceste cazuri, bobinele de soc L1 si L2, confectionate pe carcase de carton gros - prespan - au aceleasi dimensiuni si acelasi numar de spire. Bobinele se executa fara miez metalic, cu conductor emailat de 1mm diametru si fiecare bobina numara 250 spire, bobinate spira langa spira. Bobinele si capacitoarele se plaseaza pe o rigleta izolatoare, in interiorul casetei difuzoarelor. Marirea numarului de difuzoare nu este recomandabila in constructiile de amator, intrucat poate duce la aparitia unor defazaje suparatoare, la stricarea calitatii auditiei.

        Ca si la alte realizari de incinte cu mai multe difuzoare, este important sa se inchida spatele difuzoarelor pentru registrul mediu si acut in casete de lemn sau plastic, cat se poate de etanse, cu un strat de vata amortizoare afanata in interior, pentru ca membranele lor sa nu fie afectate de vibratiile de mare amplitudine date de difuzoarele de basi. Fara aceasta precautie, auditia poate fi de foarte proasta calitate, oricat ar fi de bune difuzoarele utilizate in constructie.

        Sa nu se uite fazarea difuzoarelor, fara de care calitatea dorita nu poate fi obtinuta.

Nota: Acest material a aparut in cartea: "Caleidoscop de electronica" de George D. Oprescu





© 2024 www.electronica.ro
Aveți întrebări, sugestii, observații referitoare la acest site? Contactați-ne