Home
  |   Scheme electronice   |   Circuite audio   |   Diverse   |   Linkuri   |   Catalog   |   Manuale   |   Cărți   |      

VERIFICATOR PENTRU CRISTALE DE CUART (QUARTZ)

    Spre a constata rapid daca un cristal de cuart este in stare de functionare sau nu, se poate folosi montajul prezentat in figura de mai jos.

Schema electronica a unui montaj ce permite verificarea rapida a cristalelor de cuart

    Este vorba de un oscilator tip Colpttis, in care cuartul este introdus in circuitul de baza urmat de un etaj de semnalizare realizat cu o dioda LED.

    In cazul in care cuartul supus verificarii este bun, la bornele rezistorului R2 va aparea o tensiune, avand frecventa pentru care cuartul a fost construit. Prin capacitorul C3, acest semnal este condus la grupul detector D1-D2, la bornele rezistorului R3 putandu-se culege o tensiune continua suficienta sa deschida tranzistorul T2, montat ca amplificator de curent continuu.

    Ca urmare a deschiderii lui T2, prin acesta va circula un curent de circa 15mA, suficient sa faca ca dioda LED sa se aprinda. In situatiile cand cristalul de cuart nu este bun, va lipsi semnalul de la bornele rezistorului R2 si deci va lipsi si tensiunea de polarizare pentru tranzistorul T2 si ca atare dioda LED nu se va aprinde. Alimentarea montajului necesita o tensiune de circa 9V, consumul de curent fiind practic egal cu cel solicitat de dioda electroluminiscenta.

    Pentru a verifica si valoarea frecventei generate se va folosi un frecventmetru sau un oscilograf, care va fi cuplat in derivatie pe rezistorul R2.

    Pentru verificarea cristalelor de cuart, avand frecventa pana la 1MHz, pentru T1 se va folosi un tranzistor  BC108 sau altul similar. Pentru frecvente superioare se va folosi pentru T1 un tranzistor BF200 sau altele echivalente. Diodele D1-D2 vor fi de tipul celor cu germaniu, iar capacitorul C2 va fi tip ceramic.




© 2024 www.electronica.ro
Aveți întrebări, sugestii, observații referitoare la acest site? Contactați-ne